Skip to content

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Ή ΦΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ;

Ιουνίου 3, 2009


  Παρακολουθούσα εχτές,τον »αγαπητό» Λαζόπουλο,και προς το τέλος,παρουσίασε μια δημοσκόπηση η οποία έγινε για λογαριασμό της εκπομπής του..Πέρα από τα ερωτήματα που τέθηκαν,και τις απαντήσεις,αλλού θέλω να εστιάσω.
  Ο εκπρόσωπος της εταιρίας που διενήργησε την δημοσκόπηση,ερωτώμενος από τον Λαζόπουλο,είπε ότι τα ερωτηματολόγια στα οποία απαντάνε οι πολίτες είναι κατά βάση δημιουργημένα από τον εκάστοτε πελάτη της εταιρείας που ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει μια δημοσκόπηση. Πολύ λογικό,θα πω εγώ. Οι εταιρείες που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις είναι αυτό ακριβώς,εταιρείες,οι οποίες έχουν πελάτες που πρέπει να εξυπηρετήσουν.
  Οι δημοσκοπήσεις και τα γκάλοπ,ξεκίνησαν βέβαια,που αλλού στην Αμερική κάπου στο 1930,το πρώτο γραφείο δημοσκοπήσεων-σφυγμομετρήσεων ιδρύθηκε από ποιον άλλον,μα από τονΤζορτζ Γκαλοπ!,ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά,οτι με τις δημοσκοπήσεις,θα μπορούσε να αποδείξει και την ύπαρξη του Θεού!Καταλαβαίνετε για τι εργαλείο μιλάμε,στα χέρια,πολιτικών,κομμάτων,πολυεθνικών,και τελοσπάντων σε αυτών που θέλουν να μας στατικοποιήσουν και να αναπαραστήσουν γραφικά,πάνω κάτω την σκέψη μας,ώστε να δουν με ποιο τρόπο θα ωφεληθούν,καθοδηγώντας μας στο τέλος
  Το ερώτημα για μένα είναι,όταν θέλει κάποιος να μετρήσει την γνώμη του λαού για ένα σοβαρό θέμα,τελικά πόσο αξιόπιστες είναι,και κατα πόσο μπορεί ένα δείγμα ανθρώπων,να αντιπροσωπεύσει έναν ολόκληρο λαό,που είναι και η θεμελιώδη αρχή της κάθε δημοσκόπησης,εκεί βασίζονται. Δηλαδή,αν το 50% σε ενα δείγμα 1000 ανθρώπων,που είναι και ο συνηθέστερος αριθμός,έχει  δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση σε ένα ερώτημα,τότε σύμφωνα με την μέθοδο που ακολουθούν μπορεί να βγει ένα συμπέρασμα,ότι το 45% ή το 55%,με μια απόκλιση 5%, ενός μέρους του πληθυσμού μπορεί να απαντήσει έτσι,ή σκέφτεται κατα αυτόν τρόπο,βλέπετε δηλαδή πόσο σχετικά είναι όλα.
  Άλλο,ένα θέμα είναι βέβαια,οι ερωτήσεις και ο τρόπος που αυτές θέτονται,και βέβαια οι επιλογές που έχει κάποιος για να απαντήσει..Εύκολα μπορούν να κατευθύνουν τις απαντήσεις. Ένα ωραίο παράδειγμα που διάβασα είναι το εξής:η κλασσική πλέον ερώτηση που γίνεται σε κάθε δημοσκόπηση είναι »ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός,ο Κωστάκης ή Γιωργάκης;».Σε όλες νομίζω τις δημοσκοπήσεις που έχουν παρουσιαστεί πρώτος βγαίνει ο Κωστάκης.Το ίδιο ΑΚΡΙΒΏΣ συνέβαινε όταν ήταν πρωθυπουργός ο Σημίτης και αντίπαλος του ο Καραμανλής.Για έναν απλό λόγο,ο οποίος αποδεικνύει και πόσο λάθος είναι αυτή η ερώτηση,ο Καραμανλής επι Σημίτη,δεν είχε κυβερνήσει μέχρι τότε,διεκδικούσε το πρωθυπουργιλίκι,όπως ακριβώς και ο Παπανδρέου,δεν έχει κυβερνήσει ποτέ,σε αντίθεση με τον Καραμανλή που είναι ο πρωθυπουργός.Δηλαδή σε αυτήν την ερώτηση,συγκρίνονται ανόμοια πράγματα,οπότε δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα. Παρ όλα αυτά,η ερώτηση αυτή είναι γενικα βαρίνουσας σημασίας για τα Μ.Μ.Ε και πολλές φορές χρησιμοποιείται για να αποδώσει την μεταβολή ή όχι της δημοτικότητας και δυναμικής ενός  αρχηγού κόμματος,πράγμα τραγικό,και καθαρά λαοπλάνο κατα την γνώμη μου.
  Και κάτι τελευταίο,εφόσον,ένας καλός πελάτης των εταιρειών αυτών είναι τα κόμματα,με ποιανού,βρε,τα λεφτά κάνετε τις φημοσκοπήσεις σας;;Τους πληρώνουμε για να μας παρουσιάζουν τις επιλογές μας,στις απαντήσεις που έδωσαν αυτοί στις ερωτήσεις τους,είναι τραγελαφικό. 
Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: