Skip to content

ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Οκτώβριος 28, 2009


ΣΗΜΕΡΑ ειναι η εθνική μας εορτή,σήμερα γιορταζουμε,σημερα γιορτάζει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ,σημερα τιμουμε τους πεσοντες ηρωικα στην φρικη του πολεμου για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,για το δικαιωμα να ζουμε και να μιλαμε ΕΛΕΥΘΕΡΑ αυτή την στιγμή,..
Όμως μερικοί αντί να πανηγυρίζουν με κάθε τρόπο,αντί να κυματίζουν τιην Ελληνική σημαία και να χαίρονται που για ακόμα μια φορά η ακατανίκητη επιθυμία του λαού μας για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ επικρατησε εναντίον του κατακτητή,φωνάζουν για τις παρελάσεις και τα εθνικιστικά-φασιστικά μυνήματα που αυτές ενέχουν,λέει,φωνάζουν για την κατήργηση τους,δάσκαλοι,λένε »όχι»,λέει στις παρελάσεις και στις εθνικιστικές εκδηλώσεις,δεν τους άκουσ όμως να διαμαρτύρονται για την κακογραμμένη ιστορία που διδάδσκουν…Κάθε χρόνο τα ίδια,κάθε χρόνο δεν ντρέπονται να αμαυρώνουν μια ημέρα τόσο σημαντική,μια ημέρα μνήμης και συγκίνησης.. Συμφνωνώ οτι το όλο θέμα έχει προβλήματα και δημιουργεί προβλήματα κάθε χρόνο,από μαθητές που αποβλήθηκαν επειδή δεν παρέλασαν μέχρι το οικονομικό κόστος αυτών των εκδηλώσεων,.Δεν συμφωνώ με την κατάργηση,δεν είναι η λύση,ας ασχοληθούν με το θέμα οι αρμόδιοι,δάσκαλοι,καθηγητές,το υπουργείο παιδείας και ας φτιάξει ένα σωστό πλαίσιο όπου θα κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα γιορτάζουμε χωρίς φωνές και αντιρήσεις. Οι παρελάσεις και οι εθνικές γιορτές δεν είναι πολιτικά χρωματισμένες,είναι για όλους τους Έλληνες και δεν θα έπρεπε να τα μπλέκετε,αφήστε έξω δεξιούς αριστερούς,κομματικές γραμμές και πεποιθήσεις αυτά δεν έχουν λόγο σε μια γιορτή ενάντια στην δουλεία,ενάντια στην σκλαβιά,ενάντια στον πόλεμο και στις καταστροφές τους,αλλά είναι για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,αυτό το μήνυμα πρέπει να περνάμε προς όλες τις κατευθύνσεις,είναι και ένας τρόπος να δείξουμε στος πολιτικούς μας,και στην κάθε κυβέρνηση και εξουσία οτι είμαστε εδώ και υπερασπίζουμε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και γιοράζουμε για την κατάκτηση της.. Μην κολλάτε στην εικόνα που μεταδίδουν τα γαμωΜΜΕ,αυτοί είναι οι πρώτοι προδότες,αυτοί ειναι που δημιούργησαν τα εικόνικα προβλήματα προβάλοντας κάθε φορά μερικά ανεγκέφαλα φασιστοειδεί που καμια σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να φωνάζουν επειδή έτυχε ένας Αλβανός μαθητής να σηκώσει την Ελληνική σημαία..ΧΙΛΙΕΣ φορές αυτό το παιδί,που σίγουρα θα ξέρει και πέντε πράγματα παραπάνω για την ιστορία μας, παρά αυτά τα ρατσιστικά ανθρωποειδεί.. ΕΛΛΗΝΑΣ δεν είσαι επειδή γεννήθηκες στην Ελλάδα και μιλάς,κουτσά στραβά,την γλώσσα,Έλληνας σημαίνει..
Οτι δέχεσαι την αλήθεια που έρχεται μέσα από την φύση
Όχι την αλήθεια που φτιάχνει το μυαλό των ανθρώπων 
Οτι ζείς σύμφωνα με την ηθική της γνώσης
Όχι με την ηθική της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων
Ότι αποθεώνεις την εμορφιά 
Γιατί η εμορφιά   είναι δυνατή σαν το νού σου και φθαρτή σαν την σάρκα σου
Και κυρίως αυτό..
Οτι αγαπάς τον άνθρωπο πως αλλιώς
Ο άνθωπος είναι το πιο τραγικό πλάσμα μέσα στο σύμπαν.
Έλληνες θα ειπεί:
Δύο και δύο τέσσερα στη γη.
Όχι δύο και δύο είκοσι δύο στον ουρανό.
Έλληνες θα ειπεί:
Να προσκυνάς τακτικά τους Δελφούς το γνώθι σαυτόν.
Όχι να κάνεις την εξομολόγηση 
στους αγράμματους πνευματικούς και στους μαύρους ψυχοσώστες.
Έλληνες θα ειπεί:
Να σταθείς μπροστά στη στήλη του Κεραμεικού 
και να διαβάσεις του επιτύμβιο:
στάθι και οίκτιρον. 
Σταμάτα, και δάκρυσε, γιατί δε ζώ πια.
Κι όχι να σκαλίζεις.
πάνω σε σταυρούς κορακίστικα λόγια και νοήματα:
προσδοκώ ανάσταση νεκρών…
Έλληνες θα ειπεί:
Το πρωί να γελάς σαν παιδί.
Το μεσημέρι να κουβεντιάζεις φρόνιμα.
Και το δείλι να δακρύζεις περήφανα
Και όχι το πρωί να κάνεις μετάνοιες στα τούβλα.
Το μεσημέρι να γίνεσαι φοροφυγάς στο κράτος και επίτροπος στην ενορία σου.
Και το βράδυ να κρύβεσαι στην κώχη του φόβου σου,
και να ολολύζεις σα βερέμης.
Ακόμη και ο Ελύτης,καθώς γέρασε, το ‘ριξε στους αγγέλους και στα σουδάρια
Τι απογοήτεψη..
Ελληνες θα ειπεί:
Όσο ζείς, να δοξάζεις με τους γείτονες τον ήλιο και τον άνθρωπο.
Και να παλεύεις με τους συντρόφους τη γη και τη θάλασα.
Και σαν πεθάνεις,να μαζεύονται οι φίλοι γύρω από την μήνμη σου,
να πινουνε παλιό κρασί,και να σε τραγουδάνε.  
Δημήτρης Λιαντίνης 
Advertisements
4 Σχόλια leave one →
 1. Anonymous permalink
  Οκτώβριος 29, 2009 11:13 μμ

  Οι παρελάσεις έχουν φασιστική προέλευση και έχουν παραμείνει από την χούντα. Ένας από τους βασικούς σκοπούς των παρελάσεων είναι η επίδειξη δύναμης -στρατιωτικής ισχύος -κυρίως. Η εθνική εορτή της 28ης Οκτωμβρίου έχει πάλι φασιστικό φόντο αφού γιορτάζεται με αφορμή το ΟΧΙ που είπε ένας αρχη-δικτάτορας (φασίστας-ίσως από τους πιο σκληρους στην Ελλάδα) ο Μεταξάς… …ο οποίος είχε πει πολλά άλλα ΝΑΙ… αλλά για αυτά ούτε κουβέντα. ωραία λοιπόν…. γιατί δεν μιλάνε για τους Αντάρτες? για τον Γοργοπόταμο, για τους δοσίλογους…???? για αυτούς που δίκασαν τον Μπελλογιάννη. Για αυτούς που "κέρδισαν" τον εμφύλιο…μην γελιόμαστε οτι ο εμφύλιος πέρασε χωρίς νικητές και ηττημένους….αυτοί που νίκησαν είναι αυτοί που έφεραν την χούντα, ειναι αυτοί που έφεραν τις παρελάσεις. Γιατι δεν μιλάνε για τους νεκρούς αγωνιστές στον 20στο εορτασμό από την ανατίναξη του γοργοποτάμου….απορώ γιατί αναρτήθηκε αυτό το κείμενο του Λιατήνη. Απορώ γιατί ασχολιέμαι και γω τώρα τόση ώρα με αυτή την ανάρτηση…. απορώ γιατί σε κόπτει για τα μάρμαρα του Παρθενώνα και ακόμα πιο πολύ γιατί ονομάζεσαι ΑΝΑΡΧΟβλαχος???? Στο χωριό σου έτσι ειναι οι αναρχικοί??? Θα σου πρότεινα καλύτερα να το κάνεις σκέτο βλάχος μέχρι να ξεκαθαρίσεις τι γίνεται μέσα σου, εθνική περιφάνεια και αναρχία δεν πάνε μαζί…μην τα μπλέκεις όπως τα έμπλεξε ο Καραμπελιάς… για τους μπάτσους είναι οι παρελάσεις και τα περήφαν ελληνικά στρατά του Ιράκ και του Αφγανιστάν. φιλικά εκνευρισμένος: bismuthum

 2. αναρχόβλαχος permalink
  Οκτώβριος 29, 2009 11:55 μμ

  καταρχην δεν εχεις λογο να μου επιτιθεσαι..
  δεν δηλωσα ποτε αναρχικος γιατι δεν με θεωρω αναρχικο..η τελευταια αναρτηση μου ''τελικα,τι εκανες στον πολεμο μπαμπα'' αναφερεται εν μερη(οσο επιτρεπει ενα μπλογκ) σε αυτα που λες..
  δεν μου απαγορευει κανεις,καμια ιδεολογια καμια γραμμη,και κανενα μανιφεστο,να ειμαι και πατριωτης και αναρχικος και να θελω να γυρισουν τα μαρμαρα πισω..Στο τελος τελος,αναρχια σημαινει ελευθερια πανω απο ολα,αγαπητε μου πρωτευουσιανε φιλε…Και αν καποιος τα μπλεκει εισαι εσυ,γιατι εγω στην αναρτηση μου,ειμαι ξεκαθαρος και δεν εμπλεξα πολλα θεματα μαζι..απλα προτεινω μια αλλη οπτικη γωνια για τις παρελασεις…απλα πραγματα…
  φιλικα παντα..

 3. Anonymous permalink
  Οκτώβριος 31, 2009 1:04 πμ

  άμα ….ξαναβγεις στους δρόμους…. όπως λες στην τελευταία αναρτησή σου, να προσέχεις να μην φοράς καποια ελληνική σημαία γιατί πιθανά να φας φάπες, η πιθανότητα για φέρμα είναι σχεδόν σίγουρη….Α!!!! μην ψαρώνεις, δεν είμαι πρωτευουσιάνος, απλά το μυαλό μου δεν είναι κοκτέιλ. Βασικές αρχές στη βάση και την πρακτική του αναρχισμού και της αυτονομίας….(βλέπε Ιταλια-Γερμανία), και γενικότερα σε όλα τα αντιεξουσιαστικά κινήματα, φύση-θέση ο πατριωτισμός (όπου κάποιες φορές, ίσως και τις περισότερες εκφράζεται σαν άλλοθι του εθνικισμού) όχι μόνο δεν είχε θέση αλλά ήταν εχθρικός στόχος. Το ΚΚΕ ας πούμε που είναι ένα αστικό και έχει ξεπουλήσει τόσους εργατιούς αγώνες, ειναι πατριωτικό…. θα σου πρότεινα να μην το παίζεις τρελλίτσα ότι δεν δήλωσες αναρχικός, μπορεί να μην είμαι ποτισμένος με ελληνισμό αλλα από ελληνικά καττι ξέρω και το 1ο συνθετικό του ψευδωνυμου σου είναι απο την λέξη αναρχος ή αναρχικός. Η αναρχία και ο κομμουνισμός δεν είναι μόνο οι συγκρούσεις με τους μπάτσους και…το παριζάκι μου να είναι ματτζης…., υπάρχει ολόκληρη ιστορία και βάση αυτής σου μιλάω… οχι της βιβλιογραφίας και της θεωρίας αλλά της ζωντανής ιστορίας που γράφει το κίνημα αυτό τουλάχιστον από την δεκαετία του 70(για Ελλάδα μιλάω. Καλό θα ήταν αν θες να το ψάξεις το πράγμα λίγο μέσα σου γιατί εγώ βλέπω βασικές αξιακές συγκρούσεις μεσα σου, και θα μου επιτρέψεις να σου πω, επειδή είσαι "ανησυχο" άτομο, ότι κάποια στιγμή καλό θα ήταν να διαλέξεις με ποιους θα πας και πους θα αφήσεις(που λέει και το τραγούδι). Εχουμε πόλεμο… α και ο εχθρός δεν είναι οι μπάτσοι, αυτοί είναι αναλώσιμοι για το κράτος και την κυριαρχία, είναι τα βρωμοσκυλα τους που τους προστατεύουν την κοινωνική ειρήνη

 4. αναρχόβλαχος permalink
  Οκτώβριος 31, 2009 2:05 μμ

  χαχα.σιγουρα δεν θα κουβαλαω την σημαια.
  ελπιζω να μην αφηνεις υπονειες εθνικισμου,για μενα,και απλα να μιλας γενικα..θα ηταν αστειο..εγω συμφωνω με αυτα που λες,και για το κκε,και για τον πατριωτισμο..
  Δεν το παιζω τρελιτσα(!!),το ειπα αυτο γιατι δεν θεωρω οτι δεν ειμαι στο γνωστικο-θεωρητικο επιπεδο αλλα και στο πρακτικο εννοειτα(δυσκολο το δευτερο) που χρειαζεται κατα την αποψη μου για να θεωρηθω αναρχικος, νομιζω θα εκανα καταχρηση της εννοιας,και μην νομιζεις οτι τα λεω αυτα για να δικαιολογηθω ή για να κρατω αποστασης οποτε με συμφερει ..Μα δεν εχω λογο να το κανω,και αν θελεις το blog αυτο ηταν και ενα μεσο επιμορφωσης,για μενα,μεσω της παραπανω ασχολιας μου με τα διαφορα που συμβαινουν στην χωρα(θα δεις μεγαλη διαφορα,αν διαβασεις παλιες αναρτησεις μου).
  Τωρα στο οτι τα εχω μπλεξει,κοιτα σιγουρα σε μερικα σημεια διαφωνω ,αλλα στο μεγαλυτερο μεγαλυτερο μερος(απο αυτο που ξερω
  τουλαχιστον) συμφωνω και επαυξανω.
  Πατριωτης με την κλασσικη ελληνικη εννοια δεν ειμαι,γιατι η κλασσικη ελληνικη εννοια στο μεγαλυτερο μερος της ειναι εθνικιστικη,το ξερω πολυ καλα,ομως αγαπαω την Ελλαδα για αυτα τα γεγονοτα.Δηλαδη,δεν σε συγκινει το γεγονος οτι ο απλος λαος,ο απλος φανταρος,οχι μονο κερδισε την μαχη με τους κατακτητες αλλα κερδισε επισης και την μαχη με το φασιστικο καθεστως..Για αυτα τα γεγονοτα εγω θελω να χαιρομαι,για αυτο γραφω ''Ζητω η ελευθερια'' και οχι ''ζητω το οχι'' ενος φασιστα..Πιστεψε με δεν εχω μεινει στην τραγικη ιστορια του σχολειου.
  Τωρα,πιστευω οτι τουλαχιστον ειμαι προσανατολισμενος προς την σωστη κατευθυνση,και νομιζω εχω διαλεξει μερος οπως λες.Αλλα και παλι,δεν θελω να περιοριζομαι,δηλαδη:"μην κανεις εκεινο,μην λες αυτο,αυτο που πιστευεις ειναι εναντια στην ιδεολογια του αναρχισμου."
  Ελευθερος θα αφεθω και μεσα απο συνεχη διευρυνση του οριζοντα μου με οποιο τροπο υπαρχει,νομιζω θα καταληξω καπου,καπου κοντα ή ακριβως πανω..

  Οσο για τους μπατσους,και παλι συμφωνω,αλλα μου αρεσει να τους κοροιδευω…Κατι τετοιο ειχα γραψει σε ενα σχολιο μου στο tvxs,και δεν τους αρεσε..τελοσπαντων..ελπιζω να σε καλυψα.
  (για την ιστορια του αναρχικου κινηματος στην Ελλαδα,αχω βρει ενα ωραιο e-book,στελε mail αν θες.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: