Skip to content

»ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ…

Νοέμβριος 8, 2009…ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»


ΑΠΟ TVXS


Μια ομάδα «εθελοντών τεχνικών», όπως οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται, «κλέβει» ηλεκτρική ενέργεια από το εθνικό σύστημα διανομής και δίνει ρεύμα στους φτωχούς. Οι σύγχρονοι «Ρομπέν των δασών» δρουν στο Σοβέτο, ένα προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική.
Ο καθένας από αυτούς τους τεχνικούς προσφέρεται εθελοντικά στο SECC (Soweto Electricity Crisis Committee) και βοηθάει τους κατοίκους που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος σε φτωχές γειτονιές. Φυσικά, όλοι είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν άπταιστα τι θα κάνουν.
Η προσπάθεια γίνεται εις βάρος της κρατικής εταιρίας ηλεκτροδότησης της χώρας, την ESCOM (Electricity Supply Commission). Στο συγκεκριμένο προάστιο πλέον, η διανομή ενέργειας έχει φύγει σχεδόν ολοκληρωτικά από τα χέρια του κράτους και το γεγονός αυτό ευθύνεται για τις μισές σχεδόν ετήσιες οικονομικές απώλειες της ESCOM.
Το SECC δημιουργήθηκε το 2000, ως μια οργάνωση που πιστεύει στην απεριόριστη ελεύθερη ενέργεια για όλους και καταφέρνει με αντάρτικου ύφους ενέργειες να προσφέρει ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Αν και παράνομο το έργο της οργάνωσης, μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί ή διωχθεί ποινικά κανένα από τα στελέχη. Μάλιστα το SECC έχει το δικό του γραφείο, χρηματοδοτείται εν μέρει και θεωρεί παθιασμένα ότι αυτό που κάνει είναι όχι μόνο σωστό αλλά και κρίσιμο.
«Δεν θα περάσει ούτε μια ημέρα χωρίς να μας καλέσουν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να παραπονεθούν για το ότι τους έκοψαν το ρεύμα. Το γεγονός ότι έχουμε δικό μας γραφείο φανερώνει την αναγκαιότητα της ύπαρξής αυτής της υπηρεσίας,» λέει ο εκπρόσωπος του SECC Τάμπο Μολέφε. «Δίνουμε στον κόσμο αυτό που του ανήκει, μια καλύτερη ζωή για όλους» πρόσθεσε.
Η οργάνωση είχε καταθέσει επίσημη πρόταση στο κογκρέσο της Νότιας Αφρικής με την οποία ζήταγε ελεύθερη ενέργεια και νερό για όλους τους πολίτες. Η επίσημη απάντηση ήταν πως μέχρι 50kw για κάθε σπίτι είναι χωρίς πληρωμή, το οποίο είναι αρκετό για βασικό φωτισμό.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η κλοπή ηλεκτρικών καλωδίων ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση της Νότιας Αφρικής, όπως δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στις κοινότητες να προστατεύσουν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της χώρας.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φουμζίλε Μλάμπο-Νγκσούκα, τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση στη Νότια Αφρική απειλεί την οικονομική ανάπτυξη και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την ανεργία και τη φτώχεια.
«Εάν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, θα απειλήσει πολλούς στόχους που έχουμε θέσει για την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της χώρας στη διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ.-Πολυ χάρηκα όταν το διάβασα,φαίνεται οτι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δεν σκεφτόνται μόνο καριέρα τους και τα χρηματικά έπαθλα,αλλά και τον συνάνθρωπο τους ,και όλα αυτά στην τριτοκοσμική Αφρική(έτσι δεν την λένε,τρίτο κόσμο),γιατί βέβαια στην Ευρώπη το πιο πιθανόν θα τους είχαν »μαζέψει» και στην Ελλάδα η ΔΕΗ θα έκανε τα ανάλογα.Οπως στον καταυλισμό(πρώην) των μεταναστών στην Πάτρα,όπου έπαιρναν ρεύμα από το δίκτυο εκθέτωντας εαυτούς σε εξαιρετικό κίνδυνο,και βέβαια η ΔΕΗ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποφύγει αυτές τις απώλειες(ελάχιστες) αντί να τους παρέχει ρεύμα δωρεάν για βασικές ανάγκες σε εξαθλιωμένους ανθρώπους.Αν θυμάμαι καλά οι εταιρείες έχουν και κοινωνικό πρόσωπο ε,κάτι τέτοιο..
Τα άκρως απαραίτητα πρέπει να είνα διαθέσιμα σε όλους,ελύθερα,είναι ένα βήμα προς την ανάπτυξη (όχι την οικονομική,δεν υπάρχει μόνο αυτή η ανάπτυξη)…

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: